Και άλλες συμβουλές

Πάμε για μερικές συμβουλές ακόμη. Μπορειτε να διαβάσετε όλο το αρθρο εδώ
Για να καθαρίσετε τις κηλίδες από το φούρνο: Σκορπίστε αλάτι όταν είναι ακόμη ζεστός και καθαρίζετε μόλις κρυώσει.
Για τα άλατα από το βραστήρα του νερού: Βράστε μέσα μισό φλιτζάνι ξίδι σε δύο φλιτζάνια νερό. Ξεπλύνετε καλά με ζεστό νερό όσο ο βραστήρας είναι ακόμη ζεστός.
Για το φούρνο: Φτιάξτε μία παχύρρευστη κρέμα με σόδα με λίγο νερό και αλείψτε τις επιφάνειες του φούρνου που θέλετε να καθαρίσετε όταν είναι κρύος. Ψεκάστε με νερό όταν αρχίζει να ξεραίνεται και επαναλάβετε αρκετές φορές γιατί η σόδα πρέπει να είναι υγρή για να δράσει. Τέλος, σκουπίστε καλά με ένα πανί.
Για τη μούχλα: Διαλύστε ένα μέρος σόδας σε ένα μέρος ξύδι ή χυμό λεμονιού. Αφήστε το να δράσει μία με δύο ώρες και ξεπλύνετε.
Αφού τρίψετε το σημείο με την μούχλα, καθαρίσει και στεγνώσει, μουσκέψτε ελαφρώς ένα πανί με ξύδι και περάστε το από πάνω. Η μούχλα δεν θα ξανά εμφανιστεί!!
Νεροχύτης Κάντε τον νεροχύτη σας να λάμψει ξανά! Βρέξτε ένα πανί με ανθρακούχο νερό και περάστε τον ανοξείδωτο νεροχύτη ή όποιο ανοξείδωτο σκεύος έχει χάσει την λάμψη του. Μόλις περάσετε την επιφάνεια, καθαρίστε με ένα στεγνό πανί.
Έχετε όρεξη για μερικές ακόμα 😉 Μπορειτε να διαβασετε (την αρχική πηγή καθώς και ) ολόκληρο το άρθρο εδώ

Πως μπορώ να διατηρήσω περισσότερο τις μπανάνες;
Οι μπανάνες διατηρούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αν τις ξεχωρίσουμε μεταξύ τους, κόβοντάς τις δηλαδή από το κοτσάνι. Ανάλογα είναι τα αποτελέσματα και αν τις φυλάξουμε μέσα σε μια χαρτοσακούλα.

Πως μπορώ να καταλάβω αν ένα αυγό είναι μπαγιάτικο;
Για να διαπιστώσουμε αν ένα αυγό είναι φρέσκο γεμίζουμε ένα μπολ με κρύο νερό και το ρίχνουμε μέσα. Αν βυθιστεί και ακουμπήσει στον πάτο του σκεύους, είναι φρέσκο. Στην περίπτωση που βυθιστεί, αλλά παραμείνει σε κάποιο σημείο πάνω από τον πάτο, πρέπει να καταναλωθεί άμεσα, γιατί σύντομα θα χαλάσει. Αν, όμως, το αυγό συνεχίζει να επιπλέει στην επιφάνεια του νερού, πρέπει να το πετάξουμε. Γιατί συμβαίνει αυτό; Τα μπαγιάτικα αυγά έχουν χάσει αρκετό υγρό από το εσωτερικό τους, το οποίο ουσιαστικά εξατμίζεται μέσω των πόρων που έχει το τσόφλι, με αποτέλεσμα το αυγό να επιπλέει αντί να βυθίζεται στο νερό.

Πως να αποστειρώσω γυάλινα βάζα;

Για να συντηρήσετε σπιτικές μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού ή τουρσιά χρειάζεστε αποστειρωμένα βάζα. Τοποθετήστε τα όρθια (χωρίς τα καπάκια τους) σε μια κατσαρόλα, στον πάτο της οποίας θα έχετε τοποθετήσει μια μεταλλική σχάρα για να μην ακουμπάνε στον πάτο του σκεύους. Ανάμεσα στα βάζα τοποθετήστε μια βαμβακερή πετσέτα, ώστε να μην χτυπήσουν μεταξύ τους και σπάσουν. Ρίξτε στην κατσαρόλα ζεστό νερό. Προσοχή! Βεβαιωθείτε ότι θα προσθέσετε τόσο νερό, ώστε όταν βράσει να μην μπαίνει μέσα στα βάζα. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε το νερό να βράσει. Μόλις βράσει, αφήστε το άλλα 5’ και κατεβάστε από τη φωτιά. Τα βάζα πρέπει να είναι τελείως στεγνά πριν αποθηκεύσετε οτιδήποτε.

 

Πως μπορώ να καθαρίσω τους λεκέδες από τους τοίχους;

Αν οι τοίχοι του σπιτιού σας έχουν λεκέδες ή έχουν αποκτήσει μια κίτρινη απόχρωση από το πέρασμα των χρόνων, μπορείτε να τους δώσετε ζωντάνια διαλύοντας σαπούνι Μασσαλίας και χυμό λεμονιού μέσα σε ένα φλιτζάνι με ζεστό νερό. Με ένα καθαρό σφουγγαράκι κουζίνας (χρησιμοποιήστε τη μαλακή του πλευρά) τρίψτε ελαφρά τα σημεία που έχουν ανάγκη. Δεν χρειάζεται να ξεβγάλετε.

 

Πως να καθαρίσω την καφετιέρα μου;

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καλό είναι να καθαρίζετε την ηλεκτρική σας καφετιέρα, γιατί πιάνει άλατα. Στο σημείο που βάζετε νερό για να φτιάξετε καφέ, γεμίστε μέχρι τη μέση με νερό, προσθέστε άσπρο ξίδι μέχρι πάνω και βάλτε τη συσκευή σε λειτουργία. Επαναλάβετε άλλη μια φορά τη διαδικασία μόνο με νερό, ώστε να ξεπλυθεί.

Έπιασε μούχλα η μαρμελάδα μου. Να την πετάξω;

Δεν υπάρχει λόγος! Αρκεί να αφαιρέσετε επιφανειακά με ένα κουτάλι τη μούχλα. Κυρίως τα σπιτικά γλυκά, είναι πιθανό να πιάσουν μούχλα, επειδή στην παρασκευή τους δεν έχουν χρησιμοποιηθεί συντηρητικά. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι έχουν υποστεί μικροβιακή αλλοίωση. Θα καταλάβετε ότι ένα σπιτικό γλυκό είναι χαλασμένο μόνο αν η γεύση του είναι πιο ξινή από την κανονική.

Εκτός από ναφθαλίνη, τι άλλο μπορώ να χρησιμοποιήσω κατά του σκόρου;
Αυτές τις μέρες θα έχετε ήδη αρχίσει να ανεβάζετε κουβέρτες και παπλώματα στο πατάρι. Αν, όμως, φέτος δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ναφθαλίνη και αναζητάτε φυσικούς τρόπους προστασίας των ρούχων σας, σας έχουμε τη λύση. Τα μπαχαρικά με έντονο άρωμα, όπως το γαρίφαλο, μπορούν να έχουν ανάλογη δράση με αυτήν της ναφθαλίνης. Τοποθετήστε, λοιπόν, ανάμεσα στα χαλιά ή τα ρούχα που πρόκειται να αποθηκεύσετε μερικά καρφάκια γαρίφαλο. Η έντονη οσμή τους θα κρατήσει το σκόρο μακριά από την ντουλάπα σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λεβάντα, αλλά και φύλλα δάφνης.

 

 

Advertisements