Γαλακτοκομικά και αυγά διατήρηση

Αυτά τα τρόφιμα πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο ενώ τα τυριά χρειάζονται λίγο παραπάνω φροντίδα και αγάπη. Τοποθετήστε τα μαλακά τυριά όπως είναι το μπρι και η μοτσαρέλα, σε αεροστεγή δοχεία. Τυλίξτε τα σκληρά και ημίσκληρα σε λαδόκολλα και τοποθετήστε τα σε επανασφραγιζόμενα πλαστικά σακουλάκια (αν τα βάλετε στην κατάψυξη, αντικαταστήστε τη λαδόκολλα με διαφανή μεμβράνη). Καλά νέα για όσους θέλουν να προμηθεύονται μεγάλες ποσότητες γάλακτος και γιαουρτιού όταν τα βρίσκουν σε προσφορά: αμφότερα καταψύχονται. Απλώς βάλτε τα σε ειδικά δοχεία για την κατάψυξη ή σε ανθεκτικά γυάλινα βάζα αφήνοντας 0,5 εκ. χώρο. Όταν ξεπαγώσουν, ανακατέψτε τα για να αναδιανείμετε τα στερεά

ΑΥΓΑ:

ψύξη: 5 εβδομάδες

κατάψυξη: όχι

ΒΟΥΤΥΡΟ ΣΕ ΣΤΙΚ:

ψύξη: 3 μήνες

κατάψυξη: 6 μήνες

ΓΑΛΑ:

ψύξη: 1 εβδομάδα

κατάψυξη: 3 μήνες (ορισμένα γάλατα είναι υψηλής παστερίωσης –  θερμαίνονται σε υψηλότερες θερμοκρασίες ώστε να σκοτώνονται περισσότερα βακτήρια – κάτι που τους χαρίζει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

ΓΙΑΟΥΡΤΙ:

ψύξη: 2 εβδομάδες

κατάψυξη: 2 μήνες

ΞΙΝΟΓΑΛΑ:

ψύξη: 2 εβδομάδες

κατάψυξη: όχι

ΤΥΡΙΑ ΗΜΙΣΚΛΗΡΑ (οπως τσενταρ, γκουντα)

ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΚΟΜΜΑΤΙ:

ψύξη: 6 μήνες (κλειστό), ή 1 μήνα (ανοιγμένο)

κατάψυξη: 6 μήνες

ΣΕ ΦΕΤΕΣ:

ψύξη: 1 εβδομάδα

κατάψυξη: όχι

ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΕΣ ΦΕΤΕΣ:

ψύξη: 1 μήνας (κλειστές) ή 1 εβδομάδα (ανοιγμένες)

κατάψυξη: οχι

ΤΥΡΙΑ ΜΑΛΑΚΑ (όπως κατσικίσιο, μπρι)

ψύξη: 2 εβδομάδες (κλειστά) ή 1 εβδομάδα (ανοιγμένα)

κατάψυξη: όχι

(η φρέσκια μοτσαρέλα διαρκεί περίπου τρεις μήνες)

ΤΥΠΟΥ ΚΟΤΑΤΖ:

ψύξη: 1 εβδομάδα

κατάψυξη: οχι

ΤΥΡΙ ΚΡΕΜΑ:

ψύξη: 2 μήνες (κλειστό) ή 2 εβδομάδες (ανοιγμένο)

κατάψυξη: όχι

ΤΥΡΙΑ ΣΚΛΗΡΑ (όπως παρμεζάνα)

κομμάτι:

ψύξη: 4 μήνες

κατάψυξη: 6 μήνες

ΤΡΙΜΜΕΝΑ:

ψύξη: 1 μήνας

κατάψυξη: 4 μήνες

 

Επίσης:

  • Τα λιπαρά στο κανονικό γιαούρτι δεν καταλήγουν να παγώσουν ολοκληρωτικά και έτσι η υφή του γιαουρτιού με κανονικά λιπαρά όταν αυτό παγώσει, είναι αρκετά καλή και θυμίζει παγωτό. Το χωρίς λιπαρά, όταν παγώσει θα πάρει τη μορφή και την υφή που έχει ένα «μεγάλο» παγάκι και όταν αρχίσει να ξεπαγώνει, απλώς θα αρχίσει να διασπάται / διαχωρίζεται και να χάσει την κρεμώδη υφή του. Το ίδιο ισχύει και για την κρέμα γάλακτος
  • Το παγωτό αντέχει στην κατάψυξη απο 2 εως 4 μήνες σε θερμοκρασία που δεν ταλαντεύεται και παραμένει σταθερά στους μείον 18 βαθμούς κελσίου

 

 

 

πηγή: So simple / Ιούνιος 2012